בת 16 מנהריה סורבה לשוב לישראל בזמן הקורונה

משפחת שטרן עלתה לארץ מרוסיה לפני כשנה והתמקמה בעיר נהריה. זוג הורים ושני ילדים. הבת הבכורה, אמליה, רק בת 16, חזרה לרוסיה לצורכי לימודים, ורק ביום שישי האחרון, אושרה כניסתה לארץ, אחרי חודש ארוך בו נותרה לבדה, רחוק מאוד ממשפחתה, בזמן הקורונה.

אמליה הוכשרה כל חייה בלימודי הבלט והריקוד. עם העליה לארץ, הבינו הוריה כי לא קיים בארץ בית ספר ייעודי המתאים להמשך הכשרתה של אמליה, והחליטו לשלוח אותה ללימודים בסנט פטרסבורג, עד לסיום השנה, בחודש מאי. אך התפרצות הקורונה בחודש מארס, הביאה לכך שמוסדות ההשכלה ברוסיה, כמו בישראל, סגרו את שעריהם.

עם סגירת בית הספר, אמליה קנתה כרטיס טיסה לישראל. היא הגיע מוכנה לשדה התעופה ובמהלך ביצוע הצ'ק אין בשדה התעופה נאמר לה שהיא לא יכולה לעלות למטוס. הסתבר, שבידי נותני השירות בדלפק היו שני שמות של ישראלים שאין להם אישור לעלות לטיסות לארץ. אחד מהשמות היה שמה של אמליה.

לטענת המשפחה, כששאלה עם מי תוכל לדבר ומי יכול לסייע, נאמר לה בפשטות כי עליה לפנות לרשויות במדינת ישראל. זה היה יום שבת.

בעוד שאחרי בדיקה קצרה, הבחור בעל השם השני שנאסרה כניסתו לארץ, קיבל אישור עלייה למטוס, אמליה נאלצה לשוב לבית, שעדיין בחזקת המשפחה, בעיר קזאן, ולהתגורר שם בגפה, בעודה ממתינה לאישור כניסה לארץ, כשכל מה שרצתה זה לחזור הביתה לאמה, לאביה ולאחיה הקטן.

עפ"י משרד הפנים, אמליה נחשבת לדור רביעי, כשלפי חוק השבות יכולים לעלות לארץ יהודים, בני יהודים ונכדי יהודים. בני דור רביעי, הנינים, יכולים לעלות לארץ רק אם מדובר בקטינים שעולים עם הוריהם הזכאים. הקטין לא מקבל תושבות אלא סטאטוס של תושב ארעי. עם הגיעו לגיל 18 או עם גיוסו לצה"ל, משרד הפנים בודק את הנתונים ומעניק תושבות בהתאם. ויחד עם זאת, מתשובת רשות האוכלוסין וההגירה, ניתן להבין כי למרות התושבות הארעית של אמליה, מבחינת המדינה, היא עדיין נחשבת לאזרחית זרה.

ביאושם, פנו ההורים למחלקת הקליטה בעיריית נהריה, על מנת להבין מדוע אין לבתם אמליה אישור כניסה לישראל. אמה של אמליה, לילי שטרן: "זה היה קשה לכולנו. הייתי מאוד מודאגת שהיא נמצאת שם לבד בתקופה כזאת של אי רגיעה. אמליה רצתה להיות איתנו. כל ילד רוצה להיות עם ההורים שלו במצב כזה. פנינו למחלקת הקליטה בעירייה ולשמחתנו, מצאנו שם אוזן קשבת".

ראש המחלקה, סגן וממלא מקום ראש העירייה, דימה אפשטיין הבין מיד כי מדובר במקרה מצער וקשה, בו נערה בת 16, מסורבת להיכנס חזרה לארץ ולהתאחד עם הוריה. הוא פנה לחבר הכנסת מטעם סיעת "ישראל ביתנו", אלכס קושניר, שמיד פעל לטובת השבתה של אמליה לארץ.

חבר הכנסת אלכס קושניר: "עולות במקרה הזה לא מעט שאלות, אחת מהן היא מדוע בת לאזרחים ישראלים, קטינה, מסורבת להיכנס לארץ? שאלה נוספת היא מדוע צריך חבר כנסת להתערב באישור כניסתם של תושבים ארעיים לארץ? לצערי, זהו לא מקרה בודד, זו מגמה. סוג של ניסיון להערים קשיים".

חבר הכנסת אלכס קושניר

לטענת חבר הכנסת קושניר, לאחר שפנה לגורמים הרלוונטיים, התבקשו אמליה והוריה לרכוש כרטיס לטיסה ספציפית, עליה עודכנו מבעוד מועד. אמליה עלתה על הטיסה לארץ וזכתה להתאחד עם הוריה, בתקופה הכי קשה שידעה האנושות ב – 80 השנים האחרונות.

התהליך הארוך לקח חודש ימים. חודש במהלכו, נערה בת 16 מסוגרת בבית, לבד, בזמן שמגיפה משתוללת בחוץ ובחוסר וודאות מוחלט, מבלי לדעת מתי תראה שוב את הוריה. אפשר רק לדמיין את אנחת הרווחה של האב וסילי, שהגיע לאסוף את בתו משדה התעופה, במסגרת מגבלות הקורונה.

"הילדה חזרה הביתה ואנחנו עדיין נרגשים מאוד" מספרת האם לילי, "אני מודה מאוד לכל מי שסייע ועזר לנו להחזיר אותה הביתה".

אמליה שבה לארץ ביום שישי האחרון, 29.05.20, ותשהה בבידוד למשך שבועיים.

סרטון שהעלה האב וסילי ביוטיוב, עם חזרתה הביתה של בתו

הממונה על מחלקת קליטת עולים חדשים בעיריית נהריה, סגן ומ"מ ראש העירייה, דימה אפשטיין: "כנבחר ציבור אני רואה לנגד עיניי מטרה אחת ויחידה-לשרת את הציבור בעיר בכלל ואת העולים בפרט. אני חושב שעבור קהילת העולים אין חשוב יותר מלדעת שיש להם למי לפנות ולקבל יחס.

אני שמח שהילדה עכשיו בטוחה ונמצאת עם משפחתה. יחד עם זאת אציין כי זהו לא הסיפור הראשון של סוף טוב ומרגש עבור עולים שפנו לקבל סיוע. זו גם לא הפעם הראשונה שפניתי לחברי מפלגת ישראל ביתנו ובעזרת התערבותם הצלחנו יחד לסייע בפתרון סיטואציה חריגה ויוצאת מן הכלל.

אני חושב שסוד סיפורי ההצלחה מהסוג הזה בעיר שלנו הוא לראות בכל פונה קודם כל בן אדם ולנסות להבין ללבו. אנחנו בהחלט נמשיך במלאכה שלנו, הדלת שלי תמיד פתוחה ואני רואה חשיבות רבה בעשייה שלנו לטובת קהילת העולים".

תגובת רשות האוכלוסין וההגירה: "ככלל, בעקבות המצב לא מאושרת כניסת זרים לישראל. לאחר בירור מול משרד הקליטה אושרה כניסתה של אמליה ולא בשל התערבות של אדם כזה או אחר. כאשר רצתה אמליה להגיע לארץ היא ניגשה עם דרכונה הזר וללא כל מסמך אחר המעיד על מעמדה. לכן בוצע בירור מול משרד הקליטה והוחלט לאשר כניסתה".


About Author

כתיבת תגובה

אולי יעניין אותך...

קטגוריות נוספות

מסכנות ההסגר: יושבנות

מסכנות ההסגר: יושבנות

עם החרפת ההסגר במדינה, נכפית על הציבור הגבלת תנועה ואנו הולכים ומסגלים אורח חיים הכולל פחות תנועה. מצב זה לא רק שאיננו תורם לבריאותנו הוא אף מזיק ומסוכן מאוד

קרא עוד »