הילדים כל היום מול המסך? כך תגדלו ילדים חברותיים, למרות הכל

זוכרים איך היה כשהיינו ילדים? היינו בחוץ, "בשכונה", גדלו עם הילדים של השכנים ,"ירדנו למטה" לשחק בכל משחק אפשרי, מקלאס, גומי וכדורגל  ועד גוגואים צמוד לקיר.

קרן דמתי – מאמנת רגשית – חברתית, מתמחה במיומנויות חברתיות לילדים ונוער קובעת: הזמנים השתנו.

המסכים נכנסו לחיינו ויחד עם קצב החיים האינטנסיבי של ההורים, עולם התקשורת הבינאישית הולך ומצטמצם, ילדים ומתבגרים מגיל גן ועד י"ב מתקשים חברתית, דבוקים למסכים וממעטים לצאת למפגשים אחה"צ, כאשר דרך התקשורת המועדפת עליהם היא אימוצ'יז בוואצאפ.

מגוון אפליקציות כמו: אינסטגרם, טיקטוק, פייסבוק הפכו למעוותי מציאות ותופסים את מירב תשומת הלב. משחקי המחשב קיבלו מקום נכבד וממכר, תוכניות ריאלטי מעודדות מוחצנות וקיצוניות.

שנת הקורונה רק חיזקה את התלות בהפגת השעמום, והילדים חווים קושי בימים אלו לעזוב את המסך ולצאת החוצה למפגשים חברתיים.

פעילות בסטודיו של קרן דמתי – מאמנת רגשית – חברתית, מתמחה במיומנויות חברתיות לילדים ונוער. צילום: פרטי

אז מה קורה לילדים ולמתבגרים שלנו בעצם?

אובדן מיומנויות חברתיות, שהן בעצם מיומנויות חיים כמו להיות חלק מקבוצה, לדעת לתקשר ולהיות מובן, להיות בעל ביטחון עצמי, עם אנרגיות ושמחה, עצמאי, אכפתי לאחר, אסרטיבי. מפגשים עם חברים יוצרים זיכרונות ילדות, המשחק ביניהם גורם להם ליהנות ולהתמודד עם סיטואציות חברתיות שיאלצו להיתקל בהן יום אחד כאנשים בוגרים, בצבא, באוניברסיטה ובעבודה.

ההצלחה שלהם בכל תחום כאנשים בוגרים – תושפע ממיומנויות חברתיות שצברו בחייהם. מה הכוונה? הנה דוגמא:

כשילדים רבים בניהם הם לומדים המון מיומנויות חיים: להתמודד עם רגשות כמו כעס, אכזבה ועצב, הם לומדים להגיב בהתאם, להסביר את עצמם, להקשיב בסבלנות ל"צד השני", לקיים משא ומתן להתגמש, לשתף פעולה, לחשוב כיצד נכון לפתור את הבעיה, לצאת מהקופסא, להשלים, לחזק את הקשר, ללמוד על החבר. הילדים יוצרים חוסן נפשי חזק ורוכשים ידע המסייע להם להתמודד עם סיטואציות נוספות.

דוגמא נוספת לכך, היא המתבגרים שחוזרים מבית הספר ישירות לחדרם ושוהים בו במשך שעות. הם לא מעוניינים לצאת החוצה ולהיפגש עם חברים. בגיל הזה מתרחשים שינויים פיזיולוגים וחברתיים רבים, אם בבית לא תהיה תקשורת מקרבת בין הורים למתבגרים ואם ימנעו מלצאת החוצה יתפתחו תופעות כמו: התקפי חרדה, הסתגרות, הפרעות אכילה, חוסר שינה, תופעות שיכולות להחמיר ולהגיע עד דכאון אלכוהול וסמים.

אז מה אנחנו כהורים יכולים לעשות?

הנה כמה נקודות שניתן לבצע בתוך הבית כדי לגדל ילדים חברתיים באמצעות דוגמא אישית ועידוד יציאה מהבית:

  • הסתכלו על מודל "הזוגיות" שלכם כעל "מודל חברות": התנהגות זוגית (ביחד או לחוד) מהווה מודל למידה וחיקוי. שימו לב לתקשורת ביניכם, כיצד אתם מדברים אחד לשני, האם אתם קשובים, אמפטיים, נוהגים בכבוד אחד כלפי השני? האם אתם נכנסים עם חיבוק הביתה? (מדברים בעוקצניות/ זלזול/ חסרי סבלנות – מודל לקוי לילדים שלכם). מותר לריב, אך אם רבתם ליד הילד הקפידו גם להשלים לידו. כך הילדים לומדים: תקשורת, ערכי סבלנות, הקרבה, חברות, הקשבה ושותפות.
  • ארחו חברים וצאו למפגשים משותפים: הזדמנות טובה להראות לילדים כמה חברים חשובים ונחוצים לחיים, כמה כיף להיפגש ולבלות כמה שעות יחד. ילדים יכולים לראות את "ההתרגשות" בהכנות לקראת האורחים, ללמוד את כשורי השיחה ביניכם, אינטרקציה בין קבוצות, להרגיש את ההנאה, הצחוק והכיף שבמפגש עם חברים. כך הילדים לומדים: הנאה, רגישות לאחר, תקשורת חיובית, חשיבות חברים, הנאה וכיף.
  • ארוחת ערב משפחתית: הזדמנות לייצר שיח וקרוב, צחוק והנאה.

הילדים לומדים: הקשבה ואמפתיה.

  • הקשר שלכם עם הילד: לכל מבט, חיוך, כל פעולה יום יומית שאתם מבצעים יחד יש משמעות על חייו הרגשיים והחברתיים. הילדים לומדים: ביטחון העצמי, הנאה, חיוביות, ותחושת מסוגלות.
  • עודדו אותם " לצאת החוצה" ולהיפגש עם חברים, שם קורים ניסים ולומדים את כישורי החיים באופן טיבעי ומהנה. רגע לפני בדקו האם לילדים או למתבגרים שלכם יש כלים להצליח חברתית. האם הם יודעים ומכירים חלק מהמיומנויות הנדרשות כדי שיהיה חוויתי ומהנה.

חשוב לדעת !! מיומנויות חברתיות ניתן לרכוש. לתרגל ולשנות.

אתם יכולים ללמד (דוגמאות כבר יש) יש סדנאות בבית הספר, יש חוגים קבוצתיים – שבעזרת משחקים והפעלות לומדים כמעט באופן טיבעי כיצד צריך להתנהג כדי למצוא/לחזק קשרים חברתיים.

ילדים עם חברים הם ילדים שמחים יותר, בטוחים יותר ולא חשופים להקנטות וחרמות.

רוצים לדעת וללמוד יותר על הילדים שלכם?

קרן דמתי – מאמנת רגשית – חברתית, מתמחה במיומנויות חברתיות לילדים ונוער.

בסטודיו:

* חוג קבוצתי לרכישת מיומנויות חברתיות (א- ו)

* אימון רגשי לילדים ונוער

* הדרכת הורים

* הכנה רגשית וחברתית לכיתה א'

* סדנאות קיץ לנוער.

* בכל חודש יולי יופעלו בסטודיו סדנאות קיץ משולבות עם פיתוח כשורים חברתיים לבנות שעולות לד'- ז'.

להרשמה: 052-480-2513.

קיר התודה בסטודיו של קרן דמתי. צילום: פרטי

About Author

כתיבת תגובה

אולי יעניין אותך...

קטגוריות נוספות

מסכנות ההסגר: יושבנות

מסכנות ההסגר: יושבנות

עם החרפת ההסגר במדינה, נכפית על הציבור הגבלת תנועה ואנו הולכים ומסגלים אורח חיים הכולל פחות תנועה. מצב זה לא רק שאיננו תורם לבריאותנו הוא אף מזיק ומסוכן מאוד

קרא עוד »