לאחר ארבעה חודשים בהם הופסק המשא ומתן בין הישראלים ללבנונים בסוגיית הגבול הימי, התחדשו היום (שלישי) השיחות בבסיס יוניפי"ל בנקורה, לבנון, בהשתתפות המתווך האמריקאי ג'ון דרושר.
בראש המשלחת שמינה שר האנרגיה ד"ר יובל שטייניץ עומד מנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי. בנוסף כוללת המשלחת את ראובן עזר, יועץ מדיני לראש הממשלה, אלון בר, ראש המערך המדיני-אסטרטגי במשרד החוץ, תא"ל ד"ר אורן סתר, ראש החטיבה האסטרטגית בצה"ל, עו"ד מור חלוץ, ראש מטה השר, עמית הוימן, מנהל מחלקת משפט בינלאומי במשרד החוץ, אביב איאש, יועצו המדיני של השר שטייניץ, וד"ר חיים סרברו, מומחה בינלאומי לגבולות, אשר שימש בעבר כמנכ"ל המרכז למיפוי ישראל.
במסגרת המו"מ, ינסו שוב חברי המשלחות להגיע להסכם על קביעת הגבול הימי בין המדינות ולמצוא פתרון שיאפשר את פיתוח משאבי הטבע הימיים.
השיחות בין הצדדים החלו באוקטובר 2020, והופסקו לאחר ארבעה סבבים בעקבות מחלוקות בין הצדדים, בעיקר בשל התנגדות ארגון חיזבאללה, והחלפת הממשל בארצות הברית.
המשמעות של השיחות עבור תושבי הגליל המערבי
הסדרת הגבול הימי יאפשר לישראל ולבנון לפתח מאגרי גז טבעי ונפט הסמוכים לגבול. מה המשמעות העתידית עבורנו, תושבי הגליל המערבי?
במידה ואכן יגיעו הצדדים להסדרה, המשמעות היא הקמת אסדה לאיתור נפט וגז טבעי במים הטריטוריאליים של מדינת ישראל, קרוב לחופים שלנו, שעלולה לפגוע בתושבי האזור פעמיים, בפן הסביבתי ובפן הביטחוני.
בפן הסביבתי, ידוע כי האסדות פולטות חומרים מזהמים הן לאויר והן לים. לטענת ארגון 'שומרי הבית', המנהל מאבקים בנושאים בריאותיים וסביבתיים, בתהליך הזיקוק המתבצע על גבי אסדות הגז, נפלטות כמויות אדירות של חומרים מזהמים רבים לאוויר ולים, ובהמשך גם ליבשה. חלקם מסרטנים ודאיים, אחרים חשודים כמסרטנים. בדוגמא שנתנו, ציינו כי על פי דו"חות מפל"ס של המשרד להגנת הסביבה, אסדת הגז תמר, הממוקמת מול חופי אשקלון, פולטת יותר חומרים אורגניים נדיפים מכל המפעלים בארץ יחד. מדובר בחומרים מחוללי מחלות קשות. אסדת לוויתן, הממוקמת מול חופי המועצה האזורית חוף הכרמל, אמורה לטפל בכמות כפולה של גז גולמי מאשר אסדת תמר, וממוקמת בפחות מחצי המרחק ממנה אל החוף.
לטענת משרד האנרגיה, הגזים הנפלטים בעת תהליך הפקת הגז, מושבים לשימוש חוזר ונשרפים ליצירת אנרגיה באסדה. יעילות השריפה היא מעל ל- 99 אחוזים, ובמצבים בלתי שגרתיים (כגון תקלה או בדיקות תקופתיות) ינותבו הגזים לשריפה בלפיד, כפי שנהוג בעולם כולו, ולא יגיעו לחוף.
באשר לפגיעה בסביבה הימית, כזכור, בגבול בין ישראל ללבנון ממוקמת השמורה הימית ראש הנקרה-אכזיב, הפנינה הצפונית של הים התיכון, בצד הישראלי, המשתרעת לאורך של כ – 7 ק"מ של חוף מפורץ מגבול ישראל ולבנון בצפון ועד לצפון העיר נהריה בדרום, ולמרחק של כ-15 ק"מ מערבה מקו החוף אל תוך הים. השמורה מגינה על החי והצומח, על אזורי קרקעית סלעית, רכסי כורכר תת ימיים ועל קניון תת-ימי עמוק, היחידי מסוגו מול חופי ישראל, שבו עומק הקרקעית מגיע לכ-850 מ' במרחק של קילומטרים ספורים מקו החוף. הקמה של אסדה כזו, עלולה לפגוע ולהזיק לשמורה באופן בלתי הפיך.
בפן הביטחוני, תוקם אסדה במיקום אסטרטגי, החשוף לתקיפות החיזבאללה, ולפגיעה ישירה המעמידה את כל תושבי החוף בסכנה.
בתוך כך, גורם בכיר בגליל המערבי מסר לגליל מערבי ON LINE כי כרגע מדובר בשיחות בלבד, ודרכי הפעולה למציאת הדרכים לביטחון התושבים, באם תוקם אסדה, יתקבלו רק עם קבלת ההחלטות הסופיות בין הצדדים.
About Author
מערכת
מערכת גליל מערבי ON LINE מביאה לכם את כל העדכונים, הדעות, החדשות והחשיפות באמצעות כתבים ואנשי מקצוע מכל התחומים, בגליל המערבי.