החל משעות הבוקר אתמול (רביעי, 17/02) התגלו לאורך רצועת החוף הים תיכוני בישראל – מנהריה אשר שבצפון ועד לחופי אשדוד וניצנים – נחיתות רבות של גושי זפת טרייה. ההערכה היא כי יש עדיין זפת בים והיא ממשיכה לנחות בחופים.
כל הרשויות המקומיות החופיות קיבלו מהמשרד להגנת הסביבה הנחיה ליישם את תוכניות החירום המקומיות ולהיערך לניקוי בשוך הסערה. אנשי היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית נמצאים בשטח ובקשר ישיר עם הרשויות המקומיות ועם המפעלים לאורך החופים ורשות הטבע והגנים.
מקור הזיהום עדיין אינו ידוע, ונראה שמדובר בפליטה של שמנים או נפט מכלי שיט שעבר מול חופי ישראל. באירוע מסוג זה, כאשר לא ידוע מקור הזיהום, פעולות הניקוי מבוצעות על ידי בעלי תוכניות החירום, בעיקר הרשויות המקומיות החופיות. אך שלא כמצב שבו יש מקור ידוע שאותו אפשר לתבוע על הוצאות ניקוי, במצב הנוכחי אין מקור זיהום ולכן גם אין מקור תביעה ושיפוי בגין הוצאות הניקוי.
לפיכך הנחתה השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל את יו"ר הנהלת הקרן ומנכ"ל המשרד דוד יהלומי לפנות לחברי הקרן למניעת זיהום הים כדי לעשות שימוש בסעיף התקציבי המאושר למימון פעולות ניקוי במקרי חירום. "האירוע הנוכחי עונה לקריטריון זה ובהתאם למטרות הקרן", מציינת השרה גמליאל, "ומשום כך ניתן לסייע תקציבית לרשויות המקומיות שישלימו את ביצוע הניקוי על פי הנחיות המשרד להגנת הסביבה".
עוד אמרה היום השרה גמליאל: "ראינו הבוקר תמונות של צבי ים שנפגעו מהזפת. צריך לפעול במהירות כדי לנקות את החופים ולמנוע מבעלי חיים נוספים להיפגע".
נחיתות של זפת תועדו בגליל המעריב בחופי נהריה, במועצה אזורית מטה אשר ובעכו, בשל כך, חל איסור להגיע לרצועות החוף של של הגליל המערבי לכל אורכו בשל מפגע הזיהום הארצי בחופים.
רשויות מקומיות חופיות החלו הבוקר, היכן שאפשרו הים והסערה, בפעולות ניקוי החופים מגושי הזפת שנחתו מהים לאורך רצועת החוף מאזור נהריה ועד לאשדוד. עמותת אקואושן בשיתוף המשרד להגנת הסביבה, מובילה ומפעילה את הרשת הארצית של מתנדבי חירום ים. מתנדבים מארגונים כמו אנשי הים התיכון הצטרפו ליוזמה והם פרוסים היום בשטח בחופים השונים ומובילים את פעולות הניקוי.
על פי סוג הזפת ומרקמה, ההערכה היא שמדובר בפליטה של שמנים או נפט מכלי שיט שעבר מול חופי ישראל. אנשי היחידה הימית נמצאים בקשר עם המרכז במלטה REMPEC (מרכז אזורי לתגובה לזיהומי ים וחופים במזרח התיכון) ועם הסוכנות האירופית EMSA, בניסיון לבדוק מקורות אפשריים לאירוע מסוג זה.
תוכנית החירום הלאומית לטיפול בתקרית זיהום ים בשמן (תלמ"ת) אשר אושרה בממשלה ומתוקפה פועל המשרד להגנת הסביבה באירועים מסוג זה, הגדירה 3 רמות (TIER) לתגובה לאירועי זיהום ים וחופים.
המשרד להגנת הסביבה הגדיר את האירוע "בין-מקומי" ברמה TIER 2B. באירוע כזה לא ידוע מקור הזיהום ופעולות הניקוי מבוצעות על ידי בעלי תוכניות החירום המקומיות שנפגעו מהזיהום, בהנחיית היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית של המשרד להגנת הסביבה.
בנהריה, סקרו צוותי המקצוע ברשות המקומית את כל רצועת החוף העירונית בסיור עם הממונה באיזור צפון על אגף ים וחופים במשרד להגנת הסביבה, זאת לצורך איתור מקורות הזיהום הממשיך להיבדק על ידי גורמי המקצוע במשרד. עיריית נהריה נערכת לפינוי המפגע המשמעותי בתיאום מלא עם המשרד להגנת הסביבה.
מעיריית נהריה נמסר כי בשלב זה למען בטיחותם ובריאותם של התושבים ועד להגעת תוצאות בדיקות המעבדה, חל איסור מלהגיע לקו החוף עד להודעה חדשה.
About Author
מערכת
מערכת גליל מערבי ON LINE מביאה לכם את כל העדכונים, הדעות, החדשות והחשיפות באמצעות כתבים ואנשי מקצוע מכל התחומים, בגליל המערבי.
לפוסט הזה יש תגובה אחת
פינגבק: הרשויות והאזרחים בגליל המערבי במבצע ניקוי חופים - ON LINE גליל מערבי