הדבוראית נגה ראובן ממושב מנות, הגיעה בסוף השבוע האחרון אל נקודות הצבת הכוורות, הפזורות בגליל המערבי בשטחים הפתוחים, לצד צמחי בר ושדות חקלאיים לטובת האבקה של הגידולים החקלאיים והבר, במטרה לבדוק את מצבן ושלומן של הדבורים, וגילתה לאסונה, כי נגנבו תכולתן של מעל ל- 60 כוורות דבש וכי שאר הכוורות בשטח הושחתו.
מדובר בגניבה נוספת וכואבת לראובן, דבוראית וותיקה, לאחר שבחודש האחרון נגנבו ממנה כוורות נוספות. הפסד קשה של עשרות אלפי שקלים ואבדן עבודה של שנה שלמה בטיפוח ודאגה לדבורים.
ממועצת הדבש וארגון מגדלי הדבורים בישראל נמסר כי החל מחודש יולי השנה, נרשמה עלייה חדה במקרי הגנבות בכוורות בצפון ובדרום הארץ. מנתונים שנאספו עד כה מחודש יולי ותחילת אוגוסט, נמצא כי מדובר בהיקף גנבות ונזקים של מעל ל- 400 כוורות, כ- 800 חלות דבש, שהן כ- 8,500 ק"ג דבש, כשבעונה זו אשתקד נגנבו כ- 100 כוורות בלבד, באותו פרק זמן.
ההערכה הראשונית לנזק הכלכלי נאמדת במאות אלפי שקלים. בנוסף נמצא, כי עם המצוקה הכלכלית השתנה גם אופי גנבות הכוורות. בעבר היו גונבים את הכוורת בשלמותה עם הדבורים למטרת הפעלת עסק דבוראות לא חוקי, ולאחרונה ניתן להבחין כי לרוב נגנבות חלות הדבש הגדושות, אשר היו אמורות להיות בשלב הרדייה (תהליך הפקת הדבש) לקראת חגי תשרי הנמצאים בפתח, דבר המעיד על גנבה ממוקדת של דבש כמוצר מאכל ומכירתו.
הדבוראית ממושב מנות מכוורת "פרחי הגליל" נגה ראובן: "לצערנו, מדי שנה בעונה הזו מתבצעות גנבות של כוורות הגדושות דבש. השנה קיימת עלייה בכמות הגנבות. הבוקר הגעתי לנקודות הצבה של כוורות בגליל המערבי, אותן היה צריך לרדות ממש כעת, אך תכולתן נעלמה ומספר כוורות נגנבו ולא ניתן לאתרן. מראה הכוורות ההרוסות והדבורים שנעלמו, היא חוויה מטלטלת וקשה עד מאוד ושברה את לבי. חברי הדבוראים ברחבי הארץ חווים זאת גם הם, ואנו מקווים כי ממשלת ישראל תשים את החקלאות בסדרי העדיפויות שלה, הרי ללא דבורת הדבש לא תהיה האבקה, וכך לא יהיו פירות וירקות".
מנכ"ל מועצת הדבש זאב מידן: "תופעת הגנבות בענף הדבש היא רחבה וקשה מאוד. אופי הגנבות בחודש האחרון, של חלות דבש, מעיד על מצוקה כלכלית קשה בשל הקורונה וכן ניכר כי התגברותן נעשית לקראת חגים ומועדים, ובזמן בו הכוורת נחשבת כלכלית ביותר וגדושה בדבש. אני קורא לממשלת ישראל להגן על החקלאות וענף האבקה והדבש ולהקצות תקציבים למלחמה בתופעה החמורה של פשיעה חקלאית!".
במאמץ למיגור התופעה שותפים משטרת ישראל, היחידה המרכזית לאכיפה וחקירות במשרד החקלאות (פיצו"ח- פיקוח על הצומח והחי), 'השומר החדש' המוביל עם הדבוראים פיילוט לתכנית ארוכת טווח למיגור התופעה, מג"ב והסיירת הירוקה של רשות הטבע והגנים, הפועלים בשיתוף פעולה ובאופן מידי בסיוע לתפיסת הגנבים, ויצירת הרתעה, במטרה להביא לשמירה על ענף הדבש והאבקה הקריטי לחקלאות בישראל, שכן מעבר לייצור הדבש, דבורת הדבש היא המאביקה העיקרית בטבע שאחראית להאבקת 80% מהיקף הגידולים החקלאיים בעולם.