פורום מנהלי היכלי התרבות בישראל שוחחו בצהריים בשיחת ZOOM, והחליטו על מהלכים מחאתיים כנגד הממשלה, כשמנהלי היכלי התרבות בפריפריה מתריעים: ללא תמיכת המדינה אנחנו נקרוס, ואחרינו ככדור שלג יקרסו כל מוסדות התרבות במדינה.
המנהלים החליטו על הפגנה כלל ארצית שתתקיים ביום שלישי בשעה 12:00, בכל היכלי התרבות, בהשתתפות אמנים מקומיים, בקריאה לממשלה לפרסם מתווה חזרה לשגרה.
סגירת האולמות במשבר הקורונה , הביאה לכך שההיכלים, שמרבית הכנסתם היא ממכירת כרטיסים והשכרת האולם נמצאים במצב של אפס הכנסות בחודשים האחרונים. ההפסדים של היכלי התרבות נאמדים בסכום של כ-125 מיליון ₪ הדבר יביא לכך שלא יוכלו לשוב לפעילות גם כאשר המצב ישתחרר.
ישנם כ-100 היכלי תרבות ברחבי הארץ שמוציאים בשנה כחצי מיליארד ₪ על קניית תוכן תרבותי לפריפריה. משבר הקורונה הביא לסגירתם עד למועד לא ידוע והם נמצאים על סף פשיטת רגל.
מנהלת היכל התרבות בנהריה, עופרה אלקיים כהן: "מאמצע מארס האולם סגור ואף אחד לא מדבר איתנו, אין מתווה חזרה לשגרה. כל הפניות של האיגוד למשרדי הממשלה נותרו ללא מענה. הבמות ריקות בכל מוסדות התרבות. מדובר בגזר דין מוות לעולם התרבות. בזמן רגיל, אנחנו עומדים בממוצע בחודש על כמעט 22 אירועים, ודווקא בחודשים הכי קריטיים באביב-קיץ, אנחנו סגורים. נאלצתי לבטל את כל הצגות הילדים שהיו אומרות להתקיים במהלך מרץ-יוני, את הצגות המנויים, הצגות תיאטרון, קונצרטים, וסלי תרבות. מדובר בהפסדים של מאות אלפי שקלים שאני לא יודעת איך נוכל להשיב. אני מתמודדת עם מנויים שרוצים החזר כספי, אבל אני לא יודעת מה להגיד להם, כי גם לנו אין תשובות. לחלק מהמנויים החזרנו את הכסף על המינוי, אבל מה עם השאר?"
"כל מה שאנחנו מבקשים זה מתווה חזרה לשגרה". אומרת אלקיים כהן. "גם הצוותים של ההיכל, שנמצאים בחל"ת מאמצע מרץ, רוצים לחזור לעבודה ואין לי מענה עבורם. הכל נמצא כרגע באויר ולא ברור מה יהיה. התרבות היא הלב, הרוח וההוויה של האוכלוסיה ודווקא אותה זונחים – אנחנו האחרונים בתור. כולם חוזרים לשגרה ורק את התרבות משאירים מאחור. אני זועמת וכואבת, כמי שמנהלת את ההיכל כ – 30 שנה – אני בכאב אדיר". כידוע, אלקיים כהן מכהנת כיו"ר נעמ"ת במרחב הגליל המערבי, ומנהלת ההיכל בהתנדבות מלאה".
יו"ר ההסתדרות במרחב הגליל המערבי המכהן גם כיו"ר הנהלת היכל התרבות נהריה אשר שמואלי: "סגירת ההיכלים לתקופה כל כך ארוכה בלי אופק היא מכת מוות כלכלית ותרבותית כאחד. על המדינה לקחת אחריות ולמצוא את הדרך כיצד לפצות את מפעילי היכלי התרבות בעיקר בפריפרייה".
פורום היכלי התרבות:"המדינה אינה נותנת את דעתה בצורה מספקת על המצב. קריסת היכלי התרבות תביא לקריסה של כל מוסדות התרבות הנסמכים על הפעילות הארצית שאנו מקיימים. פשיטת רגל שלנו תביא לפשיטת רגל של התרבות במדינה. מעבר לכך שמוסדות התרבות לא יכולים להתקיים ללא הפעילות שלנו , המצב יגיע לכך לא יהיו הצגות מחוץ למדינת תל אביב, לא מוסיקה, לא תיאטרון ילדים – לא כלום! חצי מדינה תהיה משותקת תרבותית. משרד התרבות הניף על דגל במשך כל השנים את החשיבות של תרבות בפריפריה, עכשיו זה הזמן לעמוד מאחורי הדברים – יש צורך במתן תכנית חירום מיידית ודחופה על מנת להציל את המצב".
היכלי התרבות מהווים בשנים האחרונות צינור החמצן של התרבות לפריפריה. באמצעות היכלי התרבות נערכת מרבית פעילות התרבות של ערי ויישובי הפריפריה. תיאטרון, מופעי מוסיקה , קונצרטים, תיאטרון ילדים ועוד נערכים בהיכלי התרבות ומנגישים את התרבות מהמרכז לכל רחבי הארץ.
בהיכלי התרבות עוברים כ-5.9 מיליון צופים בשנה, מתוכם 70% אזרחים ותיקים והם מהווים 66% מצופי התיאטרון במדינה.