מסכנות ההסגר: יושבנות

עם החרפת ההסגר במדינה, נכפית על הציבור הגבלת תנועה ואנו הולכים ומסגלים אורח חיים "יושבני" כלומר פחות תנועה והפעלה של הגוף ושעות רבות של ישיבה ושכיבה יומיומיים, המצריכים הוצאה אנרגטית מאוד נמוכה. מצב זה לא רק שאיננו תורם לבריאותנו הוא אף מזיק ומסוכן מאוד.  

ד"ר יוני ירום רופא בכיר ברפואת ספורט ויועץ מדעי בחברת הרבלייף מזהיר מפני נזקי היושבנות:

 "מגפת הקורונה וההגבלות שהולכות ומחמירות מיום ליום, מאלצים את הציבור, כולל הורים וילדים, להישאר בביתם, במרחבים קטנים במשך כל שעות היממה גורמים להחמרה של גורמי הסיכון המאיימים על בריאותנו ומעודדים יושבנות, השמנת-יתר וחוסר פעילות. שנים רבות נלחמים אנשי הרפואה בגורמי סיכון אלו שמביאים למחלות כרוניות והנה תוך מספר שבועות, ההישגים בתודעת הציבור נמחקים כלא היו ואנו עתידים לראות עלייה בתחלואה בתקופה הבאה ונזקים שיהיה קשה לתקנם."

עד להטלת ההסגר, ראינו כי אנשים המשיכו לצאת לפעילות במרחבים הפתוחים, התנהגות אשר נגדה את הוראות משרד הבריאות במלחמה נגד הקורונה ולא היתה ברירה אלא להדק את ההוראות בטווח הקצר ולהגביל את התנועה. כל המערך הארצי להסברה על חשיבותה של פעילות גופנית והשגחה על התזונה התמוטט כלא היה ואנו נדרשים לחשב מסלול מחדש על מנת לא לגרום לעצמנו נזקים הקשורים באורח חיים יושבני אשר פוגע בבריאות, מקצר את תוחלת החיים ומהווה גורם סיכון גבוה למחלות לב וכלי דם, בעיות אורתופדיות, הפרעות מטבוליות, השמנה, סוכרת וסרטן , וזוהי רק רשימה חלקית של ההשלכותיה ההרסניות של הישיבה הממושכת על גופנו.

 אז איך בכל זאת ניתן להימנע מיושבנות גם במרחב הביתי וגם עם הילדים?

 ד"ר ירום מסביר:

עלינו לטפל בשלושה מוקדים עיקריים בהתמדה ובהקפדה:

  • תנועה – אל תרבצו. גם בזמן כזה חשוב להיות אקטיביים.  ישיבה של מספר שעות מול הטלוויזיה או המחשב היא מיותרת ומסוכנת. מידי שעה קומו ביחד עם הילדים והסתובבו בבית במשך 10 דקות. אם הבית קטן, ניתן לעלות ולרדת במדרגות הביניין מבלי לצאת למרחב הפתוח או לעלות לגג/ לרדת למרתף בבתים שיש אפשרות לכך. אפשר אפילו לשחק תופסת ומשחקי תנועה אחרים ביחד. התנועה תפעיל את השרירים, תזרים את הדם לכל איברי הגוף, תכניס חמצן לדם, תשפר את הנשימה ותעניק לכם ולילדים תחושה של חיוניות.
  • שגרה  – הקדישו לפחות רבע שעה ביום לביצוע מספר תרגילי כושר שקל לבצע בבית ביחד עם הילדים והכניסו אותם לשגרה קבועה.  שגרה לרוב מפחיתה סטרס, מקלה על ההתמדה והפעילות מהווה זמן איכות שלכם עם עצמכם ועם הילדים.  תרגילים שמתאימים לפעילות זו יכולים להיות: שכיבות שמיכה, תרגילי בטן ( עליה וירידה), פלנק, תרגילים ליד אחורית שניתן לבצע עם קופסאות שימורים שיש בכל בית, המהוות משקולת קלה, לאונג', סקוואטים וכן מתיחות ותרגילי גמישות.
  • תזונה–  המוקש כאן הוא רציני ביותר כיון שאנו נוטים להשתמש באוכל כדוחה שעמום וגם מפיג מתח וחרדה. השתדלו לאכול באופן מתוכנן ובזמנים קבועים ולא לנשנש בין הארוחות. מעבר לכך, בתקופה זו שאין לנו ארועים משפחתיים ומפגשים משמחים עם משפחה וקרובים, הפכו את הארוחה לאירוע משפחתי, זמן לשיחה בריאה, לשיתוף וכמובן להזנת הגוף במזון בריא, מגוון וטעים. בשלו מראש דברים שכולכם אוהבים ואפילו שתפו את הילדים בהכנת הארוחה שילדים אוהבים גם להכין וגם לאכול. זהו זמן של ביחד שבו ניתן לשתף את בני הבית בכל מה שעובר עליכם, לפרוק, לתמוך ולהמשיך לצלוח את התקופה הלא פשוטה שבאה אל פתחנו.

About Author

כתיבת תגובה

אולי יעניין אותך...

קטגוריות נוספות