"פשלה של הרשויות: ניתן היה למנוע את האסון האקולוגי"

טרקטורים סירקו החל מאתמול בבוקר את מירב החופים בנהריה, זאת בטענה של העירייה והן של המשרד להגנת הסביבה כי הזפת שנפלטה אל החופים בשבוע שעבר נוקתה מאיזורים אלה. בקבוצת וואצאפ של המתנדבים ממשיכים להזמין את האזרחים למבצעי ניקוי רחבים בחופי הגליל המערבי.

“פשלה של הרשויות: ניתן היה למנוע את האסון האקולוגי”
סירוק החופים בנהריה. צילום: מערכת

לטענת רכז קהילת ים אכזיב של אנשי הים התיכון ויו"ר קיימא – תושבים לאיכות סביבה גליל מערבי יובל אלון, הסיפור החשוב והגדול ביותר בתוך האסון האקולוגי העצום שפקד את המדינה, הוא סיפורם של האזרחים המתנדבים בארגוני הסביבה, שלא היססו לפעול ויצאו אל החופים מיד עם היוודע האסון.

אלון: "הסיפור המרכזי זה האנשים. הציבור הוא זה שביקש לצאת החוצה ומי שהניעו את הארגון של ניקוי הזפת מהרגע הראשון הם הפעילים של ארגוני הסביבה, ביניהם פעילי קהילת ים אכזיב של אנשי הים התיכון. בנוסף, מדגיש את שיתוף הפעולה הטוב שנוצר כרגע עם הרשויות המקומיות באזור, במיוחד המועצה האזורית מטה אשר ורשות הטבע והגנים".

ואכן הראשונים לארגן מבצעי ניקוי היו הארגונים הסביבתיים, כשניתן היה לראות מאידך כי הרשויות נשרכות מאחור בטיפול בסיטואציה הלא פשוטה.

“פשלה של הרשויות: ניתן היה למנוע את האסון האקולוגי”
רכז קהילת ים אכזיב של אנשי הים התיכון ויו"ר קיימא – תושבים לאיכות סביבה גליל מערבי יובל אלון. צילום: יוחנן קישון

אלון: "הרשויות לא נערכו לעצירת כתמי שמן כאלה בעודם בים, כאשר ידוע שהטכנולוגיה קיימת. היה דו"ח של מבקר המדינה ששם את הנקודה על זה. מדובר בטכנולוגיה לוויינית, פשוטה, שמפרקת את כתם השמן ומונעת את הגעתו לחוף. אני קורא לרשויות לקחת אחריות, משום מה בחרו לא להשתמש בטכנולוגיה הזאת, והנה הגענו למצב העגום הזה, שהורס את הסביבה הימית שלנו, פוגע בבעלי החיים ובסביבה".

בעבר לא היה חוק שאוסר על הזרמת חומרים לים, ולכן כולנו זוכרים כיצד בכל ביקור בחוף הים היה צורך לעבור דרך מתקנים ייעודיים לניקוי הזפת. לאור זאת ניתן להבין כמה משמעותי חוק כזה לאיכות הסביבה, וכמה עצוב שמטפלים באירועים כאלה רק אחרי שהאסון קורה ולא בניסיון למנוע אותו.

בשל הצורך לשקם את החופים שנפגעו באירוע, ועל מנת למזער את הנזקים הסביבתיים והאקולוגיים ואת הפגיעה במגוון הביולוגי ולהשיב את המצב לקדמותו, אישרה אמש הממשלה את הצעת ראש הממשלה בנימין נתניהו והשרה להגנת הסביבה גילה גמליאל.

במסגרת זו, המשרד להגנת הסביבה יפנה אל הקרן למניעת זיהום הים כדי שתקצה 45 מיליון שקל שישמשו בעבור ביצוע הפעולות האלה:

  • סיוע לרשויות המקומיות ולרשות הטבע והגנים הלאומיים המחזיקות בחופים בים התיכון אשר נפגעו בתקרית הזפת (עד 250 אלף שקל לכל קילומטר של קו חוף) בעבור טיפול בזיהום בחופים, לרבות בבעלי החיים שנפגעו ממנו. מתוך סכום זה תועבר מקדמה כסיוע מיידי בהיקף של 62.5 אלף שקל.
  • ביצוע פעולות שינוע, טיפול וסילוק הזפת מאתרי האחסון הזמניים בחופים ליעדי הקצה.
  • ביצוע סקרים ומחקרים, ניתוחים כלכליים סביבתיים, פעולות ניטור ופעולות תיעוד של היקף ועוצמת הפגיעה, תהליך השיקום ובדיקת השימוש באמצעים חדשניים לשיקום הסביבה החופית, הימית והמגוון הביולוגי שבה, בין היתר לצורך שיפור הטיפול והתגובה במקרים דומים בעתיד. 

השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל תגיש בתוך 30 יום תזכיר חוק בנושא מוכנות ותגובה לאירועי זיהום הים בשמן.

נוסף על כך הוחלט כי המשרד להגנת הסביבה ומשרד האוצר ידונו בתקצוב של הקרן בסך של 25 מיליון שקל, במטרה לאפשר לקרן לתת מענה לאירוע בסדר גודל כזה בעתיד, וכדי לאפשר את המשך ההתנהלות השוטפת של הקרן ולשימושים עתידיים.

עוד הוחלט כי תוקם ועדה, בראשות מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה דוד יהלומי או נציגו, ובהשתתפות נציג מנכ"ל משרד רוה"מ, מנכ"ל משרד האוצר, מנכ"ל משרד הפנים, או נציגיהם, אשר תמליץ בתוך שישה חודשים על דרכי ההתמודדות עם תרחישי אסון ימיים וההיערכות למניעתם – לרבות המשמעות בתקנים ובתקציב לצורך כך.

לצורך פתיחת עונת הרחצה, שתחל ב-20 במארס 2021, הוחלט כי משרד הפנים ומשרד האוצר יסכמו בתוך 14 יום על אופן תקצוב פתיחת העונה לצורך פיתוח והנגשה של חופי הרחצה, תפעול ונושאי הצלה ובטיחות.

השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל: "אנחנו מודים לאלפים הרבים של המתנדבים, שבזכותם נאספה הזפת ברוב החופים בארץ, זה מרגש ומחמם את הלב. אחרי אישור הממשלה אתמול את התקציב, אנחנו נכנסים לשלב הבא, שיאפשר לציבור לשוב לחופים היפים שלנו. אנחנו מקווים לסיים את הפרויקט האדיר הזה בשבועות הקרובים, כך שניתן יהיה לפתוח בזמן את עונת הרחצה"

About Author

כתיבת תגובה

אולי יעניין אותך...

קטגוריות נוספות

מסכנות ההסגר: יושבנות

מסכנות ההסגר: יושבנות

עם החרפת ההסגר במדינה, נכפית על הציבור הגבלת תנועה ואנו הולכים ומסגלים אורח חיים הכולל פחות תנועה. מצב זה לא רק שאיננו תורם לבריאותנו הוא אף מזיק ומסוכן מאוד

קרא עוד »